Betaalbaarder bouwen door de voordelen van 3D-scanning

Bij een groot energetisch renovatieproject in Jette toont 3D-scanning zijn ware kracht: kostenefficiëntie mogelijk maken en duurzaamheid bevorderen. 3D-scanning biedt oplossingen die een voorbeeld kunnen zijn voor vele andere renovatieprojecten.

Renotec, specialist in energetische renovaties, stond voor een stevige uitdaging in Jette. Een negen verdiepingen tellend appartementsgebouw had dringend een nieuwe warme jas nodig. Een volledige energetische renovatie van de buitenschil, vier gevels met kenmerkende terrassen en het dak, stond op hun planning.

Wij maakten een volledige 3D-scan van het gebouw en schakelden daarvoor de P40 Leica in. Dit scanstation zorgt voor een opmeting in hoge resolutie, met een nauwkeurigheid tot op 1 à 2 millimeter. De P40 heeft een zeer hoge scansnelheid waardoor één van onze ervaren scanningsmedewerkers slechts drie uur bezig was om een opdracht van deze omvang uit te voeren. Het scannen gebeurt vanop de grond, waardoor er geen specifieke aanvragen of goedkeuringen nodig zijn.

Isolatiemateriaal volledig op maat geproduceerd

Op basis van de 2D-tekeningen die we vervolgens creëerden uit de datasets, werden productietekeningen gemaakt en vervolgens al het gevel- en dakisolatiemateriaal op maat geproduceerd. Dit proces minimaliseert verspilling voor de bouwheer, zowel tijdens de productie van het materiaal als tijdens de opbouw. Afvalstromen en afvalafvoer worden drastisch verminderd. Dit levert niet alleen pure besparingen op, maar draagt ook significant bij aan de duurzaamheid van het bouwproces. En, hoe groter het project, hoe groter de terugverdienvoordelen van de opmetingsinvestering.

Deformatie metingen

Onze P40 werd ook ingezet bij een vergelijkbaar opmetingsproject op de Antwerpse Linkeroever. Hier werden de voorgevel en kopgevels van een appartementsgebouw energetisch gerenoveerd. Na de initiële opmeting en oplevering van de 2D-plannen wenste het bedrijf verantwoordelijk voor de gevelbekleding een bijkomende deformatiemapping. Zo kan op basis van de vloerpassen van het gebouw vastgesteld worden of een bouwwerk vervormd is door bouwafwijkingen of verzakkingen in de constructies. Hiervoor hergebruikten we de datasets van de originele opmeting.

Duizenden meetpunten = talloze toepassingen mogelijk

Omdat 3D-scanning duizenden tot miljoenen punten meet, zijn een bijna oneindig aantal toepassingen mogelijk. Marc Heylen, zaakvoerder 3ES: “We krijgen regelmatig de vraag van engineeringbedrijven om gespecialiseerde tekeningen op te maken, bijvoorbeeld als er toleranties moeten worden ingebouwd voor de thermische zettingen. Welke vraag we ook krijgen, we gaan altijd eerst in overleg met de klant. Wat is het probleem, waar dient de scan en tekeningen of modellen precies voor? De 3D-scans die we maken zijn altijd het middel, niet het doel. Goed doorvragen en opleveren wat de klant echt nodig heeft, niet minder en ook niet meer, daar zijn we gespecialiseerd in bij 3ES.”