Energetische renovaties: hoe scan to BIM voor een efficiënt bouwproces zorgt
Dat bouwbedrijven bij ingrijpende energetische renovaties van gebouwen lange en complexe to-dolijsten hebben, is een open deur intrappen. Met een nauwkeurige 3D-opmeting bij de start van de projecten zorgen betrouwbare en accurate meetdata voor een efficiënt verloop van het hele bouwproces. Get the basics right, right?
Energetische renovatie van 9 appartementen en 3 handelspanden
Woningen aankopen, energiezuiniger maken en verhuren: het is de corebusiness van Yally. Het vastgoedbedrijf schakelde 3ES in voor hun nieuwste project in de Oude Godstraat in Edegem. Het doel: een ingrijpende energetische renovatie van een pand met 9 appartementen en 3 handelspanden binnen een strikt afgelijnd budget en tijdskader.
Het gebouw krijgt letterlijk een nieuwe warme jas, in lijn met de toekomstige energetische normen. Op de planning: isolatie van buitengevel en dak, vloerisolatie in kelder en vervanging van ramen en deuren met hoogrendementsglas. Ook de installaties voor verwarming en warm water worden aangepakt met een warmtepomp in combinatie met het gedeeltelijk hergebruik van de bestaande radiatoren. De extra uitdaging voor alle bouwpartners: de appartementen blijven bewoond tijdens de renovatiewerken
Revit 3D BIM-model
Met onze 3D laserscanners maakten wij voor Yally een volledige 3D scan van de site die de bestaande situatie exact in beeld bracht. De scanwerken capteren alle informatie waardoor we de bewoners maar één keer moeten storen. Vervolgens verwerkten we deze gegevens tot een 3D BIM-model in Revit, een volledige digitale twin van het gebouw. Afgeleide 2D plannen en de nodige meetstaten vervolledigden de documentatie van dit renovatieproject. We voorzagen onze klanten ook van TruView , een collaboratietool (BimCollab) waardoor alle digitale gegevens op een eenvoudige manier tussen de projectleden worden gedeeld.
Gelijke standaarden
De kracht van deze manier van werken uit zich op verschillende manieren. Doordat alle info gecentraliseerd in één (beveiligd) ecosysteem zit, is efficiënt communiceren en samenwerken mogelijk. Partijen plaatsen opmerkingen, wijzen die toe aan verantwoordelijken en voegen informatie toe (foto’s, teksten, …). Simulaties maken om betere visuele voorstellingen te verkrijgen is ook mogelijk.
Wanneer aanpassingen worden doorgevoerd in het 3D model, gaan deze automatisch door naar de 2D plannen. Zo werken alle partijen doorheen het hele project altijd met dezelfde standaarden en beschikt iedereen over de meest recente info. Gedaan met tijdsverlies door zoektochten in mailboxen of op verschillende platformen.
Bye bye ‘bouwknopen’
Maar vooral, vanuit de ‘basis’ die het 3D model vormt, vermijden bouwprofessionals fouten bij ontwerp én uitvoering. Met een BIM model als basis vindt men deze bouwknopen al in de ontwerpfase. Bij deze energetische renovatie bleek bijvoorbeeld dat de voorziene boiler door een smalle gang en lage ruimte onmogelijk geraakte op de plaats waar hij geïnstalleerd moest worden. Met deze wetenschap kon er op voorhand gekozen worden voor een ander type. Maar ook andere klassieke bouwknopen zoals foute meetdata van ramen en deuren of overgangen van het dak, worden zo vermeden. Geen onnodige kosten en correcte inschattingen over de vooruitgang van het project. En dat is handig voor de bewoners die er tijdens de werken blijven.
Scan to BIM: van klamme handen naar een toekomstgerichte manier van werken
Marc Heylen, zaakvoerder van 3ES: “Het idee om de omslag te maken naar deze gedigitaliseerde manier van werken bij grotere energetische renovatieprojecten, kan voor bedrijven een mentale showstopper zijn. Vanuit onze opgebouwde ervaring kunnen we deze bedrijven bijstaan om die scan to BIM change op een succesvolle manier te maken. Eens up and running kunnen zowel de technologie als de werkprocessen opnieuw gebruikt worden bij volgende projecten. Het is niet alleen een efficiënte maar ook toekomstgerichte manier van werken.”