Foutloze bouwprojecten: jouw doelstelling voor 2025?

Wil je als architect dit jaar foutloze bouwprojecten realiseren? Laserscanning en 3D-modellen bieden vaak nog ongekende mogelijkheden voor efficiëntieverbeteringen, zowel bij grotere bouwprojecten, herbestemmingen en ook bij het bouwen van eengezinswoningen. Wat de voordelen zijn voor de architect, belichten we in dit artikel.

Marc Heylen, zaakvoerder 3ES: “Een efficiënt bouwproject heeft volledige en nauwkeurige data nodig. Met 3D-opmetingstechnieken zoals laserscanning en digitalisatie door middel van 3D-modellen legt 3ES alle meetgegevens vast tot in de kleinste details. De complete dataset is de basis voor een efficiënte planning, een nauwkeurig ontwerp en een vlekkeloze uitvoering zonder rework door maatvoeringsfouten.

Dit betekent ook dat vertragingen en onverwachte kosten tot een minimum worden beperkt. En ten slotte realiseer je als architect tijdsbesparing dankzij effectieve communicatie met zowel opdrachtgevers als onderaannemers. Het is misschien een straffe uitspraak, maar 80% van de bouwproblemen in het bouwproces voorkom je met een juiste maatvoering. Digitale opmetingen en 3D-modellen zijn dus investeringen die zich ruim terugverdienen in het verdere bouwproces.”

Geschikte projecten voor laserscanning 

Bouw eengezinswoningen 

3ES heeft flink wat expertise in huis voor 2D- en 3D-opmetingen. Onze landmeters zorgen onder het motto van ‘grondige meting, uiterste precisie’ ook voor uitzetwerken. De grenzen van eigendommen of percelen bepalen en de exacte inplanting van het bouwwerk op het perceel vastleggen, het is een van de eerste maar belangrijke stappen die de basis vormen voor het verdere bouwproces. 

Grotere bouwprojecten

Energetische renovaties

Bestaande gebouwen die omwille van klimaatdoelstellingen en renovatieverplichtingen een upgrade nodig hebben van de volledige buitenschil (ramen en deuren, gevels, daken, terrassen en balkons) zijn vaak complexere projecten waar laserscanning en modelling hun toegevoegde waarde duidelijk bewijzen. 

Marc: “Met een volledige 3D-scan verwerken we deze gegevens tot een 3D-model of BIM-model. Afgeleide 2D-plannen en de meetstaten kunnen de documentatie van een renovatieproject vervolledigen. We kunnen alle info centraliseren in één (beveiligd) ecosysteem dat efficiënt communiceren en samenwerken mogelijk maakt. Zo werkt de architect en de andere partijen doorheen het hele project met dezelfde standaarden en beschikt iedereen over actuele info. Gedaan met tijdsverlies door zoektochten in mailboxen of op verschillende platformen.”

Nieuwbouw 

Misschien nog minder gekend, maar ook in grotere nieuwbouwprojecten zijn er heel wat efficiëntie-mogelijkheden te realiseren via digitale opmetingen.

Marc: “Eens de ruwbouw-fase voorbij, kunnen opmetingen en uitzetwerk als clash detectie de basis vormen om het ontwerp en de inpassing van de technieken, gevelbekleding en cladding of prefab gevels foutloos te laten verlopen. Ook wanneer er nieuwbouw moet aangesloten worden op een bestaand gebouw, zijn er interessante opties. Wij deden recent een opmeting in één van de nieuwe gebouwen van UZLeuven, een voorbereiding met als doel de nieuwe ziekenhuistechnieken naadloos te laten aansluiten op de bestaande. Er bestaan ook heel wat interessante nieuwe mogelijkheden voor 3D-scanning bij off-site en modulair bouwen, waar het van het grootste belang is dat de verschillende modules ‘passen’.”

Herbestemmingsprojecten

Erfgoed dat een woonfunctie krijgt, verouderde kantoorgebouwen die moderne woningen worden, … het zijn vaak echte referentieprojecten voor architecten en eyecatchers in onze dorpen en steden. Bij de voorbereidingen van dit soort projecten is het zeer belangrijk dat de bestaande situatie in een model met een hoge mate van nauwkeurigheid wordt vastgelegd en dat er een gedetailleerd beeld gecreëerd wordt van de elementen in de projectomgeving. Temeer omdat bij dit soort projecten heel wat bouwpartijen in verschillende fases betrokken worden. Als algemene regel geldt, hoe complexer de situatie, hoe groter de opbrengst van digitalisatie voor alle partijen”

3ES bracht recent ook het Clarissenklooster in Boom in kaart, een project waar 15 nieuwe woningen worden gerealiseerd in het voormalige klooster en de kerk.

Marc: “Een ‘end-to-end’ of complete aanpak die we bij 3ES kunnen bieden in dit soort projecten, begint met een nauwkeurige opmeting van de bestaande toestand, waarvan we een gedetailleerd 3D-model maken. Vervolgens worden overbodige muren, structuren en elementen op de werf afgebroken. Daarna volgt een nieuwe 3D-opmeting waarin we de nieuwe situatie vastleggen. Tot slot bouwen we de 3D-modellen stap voor stap, laag op laag, op. Zo ontstaat het perfecte productiemodel. De beide modellen zijn apart van elkaar en ‘op elkaar’ te gebruiken.

3ES: tot je dienst

Met een toegankelijke, flexibele aanpak en oplossingen op maat, ondersteunt 3ES  architecten met laserscanning, 3D-modellen en landmeetkunde.

Meer efficiëntie in 2025?
Dan is het tijd voor een koffie en een goed gesprek over de mogelijkheden voor jouw bouwprojecten.