Gedetailleerde 2D-plannen: waarom ze onmisbaar zijn in je ontwerp- en productieproces.

Werk je als interieurinrichter, verandabouwer, trappenmaker of schrijnwerker nog met manuele schetsen? In deze blog lees je welke voordelen je met 2D-plannen kan creëren en hoe deze 2D-plannen wel eens een onmisbare schakel in je ontwerp- en productieproces kunnen worden.

Voordeel 1: (complexe) ontwerp- en productieprocessen beheren

Een goede opmeting en een goed 2D-plan as built zorgen ervoor dat alle stappen in je bouwproces naadloos en economisch verantwoord opeenvolgen en volgens plan worden geïmplementeerd. Zonder tussentijdse of last minute aanpassingen, breek- en sloopwerk en dus veel tijd -en geldverlies.

2D-plannen bevatten de maatvoering en toleranties van elk onderdeel. Zo zorg je ervoor dat alle componenten correct passen en functioneren zoals voorzien. Handig bij het ontwerpen en plaatsen van bijvoorbeeld kasten onder een hellend dak. Of bij trappen tussen meerdere verdiepingen. 

Na de opmeting bevatten de 2D-plannen alle gegevens om de treden perfect symmetrisch te plaatsen in de ruimte en de afwerking mooi te laten aansluiten bij het begin en einde van de trap. Ook het plaatsen van de balustrades door het vastleggen van het bovenste en onderste punt en de correcte hoeken, kan je mee opnemen in deze tekeningen.

Voordeel 2: nauwkeurigheid verbeteren, fouten minimaliseren met 2D-plannen 

Een algemene regel stelt dat hoe vroeger je een fout ontdekt, hoe minder ze kost om ze te corrigeren. En dit geldt zeker in de bouw. Een nauwkeurige opmeting resulteert in accurate productietekeningen en een correcte uitwerking in het atelier zodat het eindresultaat, de plaatsing of installatie, ‘plug en play’ is.

Dit biedt comfort voor de plaatser, die weet dat hij zijn opdracht in één keer tot een goed einde zal brengen en geen verder intern overleg nodig heeft en zo al snel uren verliest. Het biedt ook comfort voor de klant omdat de plaatsing in één keer goed gebeurt.

Van 2D naar 3D-plannen

T.o.v. 2D-plannen bieden 3D-plannen nog meer detaillering- en visualisatiemogelijkheden. Dit helpt alle partijen om een nog realistischer zicht te hebben op het ontwerp en het (eind)product. 

Zo scande het team van 3ES recent 15 trappen op een bijzondere locatie. Die trappen stonden voor een heuse ‘make-over’ waarbij elke trede een hoogkwalitatieve eiken afwerking kreeg. Een precisiewerk dat tot op de millimeter moet kloppen. Met een manuele opmeting zou de opdrachtgever al snel twee dagen zoet geweest zijn. 3ES deed de opmeting in enkele uren. We tekenden daarna de 3D-modellen. Die bevatten alle belangrijke meetgegevens en vormden de perfecte visualisatie om dit detailwerk tot een goed einde te brengen.

3ES werkte ook in opdracht van een bedrijf dat terrasbalustrades ontwerpt en plaatst. Na een opmeting tekende 3ES het 3D-plan met alle relevante gegevens: de juiste hoogtes en breedtes, de aansluiting aan het gebouw, de locatie van de waterafvoer enzovoort. We ontvingen een mooie feedback van deze klant die we jullie niet willen onthouden: “Alles zit in deze tekening, nu kunnen we geen fouten meer maken.”

Eens praten over de mogelijkheden van 2D-plannen? 3ES heeft een ruime ervaring in het opmeten en aanleveren van hoogkwalitatieve, gedetailleerde 2D- en 3D-plannen voor productiebedrijven.