Hoe een 3D scan een hoger rendement voor de architect mogelijk maakt

Als architect, bouwbedrijf of projectontwikkelaar sta je in de startblokken voor je nieuwe project. Maar er zijn geen plannen. Of ze zijn niet volledig, onvoldoende gedetailleerd of niet accuraat. Herkenbaar? Met een 3D scan maak je sites aanbestedingsrijp en realiseer je een hogere ROI van je project. Hoe? Je leest het hier.

Architect Michel Janssen, architectenbureau HUB en bouwbedrijven Building Group Jansen en Renotec wonnen de DBFM-wedstrijd voor het mijnbelevingsmuseum be-MINE PIT. Het nieuwe museum moet begin 2024 zijn deuren openen en zal naar verwachting 100.000 bezoekers per jaar ontvangen. Met een investering van 22 miljoen euro wil de opdrachtgever provincie Limburg het beschermd monument en het grootste mijnerfgoed van Europa in al zijn glorie openstellen voor het grote publiek. Vandaag is het echter nog een vervallen gebouw waar insijpelend water zijn sporen heeft nagelaten.

Om een ontwerp te kunnen maken en naar uitvoering over te kunnen gaan, schakelden de architectenbureaus 3ES in. Als specialist in 3D laserscanning en modellering maakten we een volledige 3D scan van de site en verwerkten deze tot een 3D model.

3D scantechnologie vergeet geen enkele maat

De 3D beelden geven een perfect 360° beeld van dit DBFM-project. Alle actoren kunnen hiermee aan de slag om de toekomstige beleving in de ruimtes vorm te geven. De data en de afmetingen op de plannen vormen ook een basis en documentatie voor alle (bouw)technische ontwerpen en ingrepen die volgen. De scantechnologie vergeet daarbij geen enkele maat.

Het belang van voorbereiding

Alle scanningswerken worden door ons grondig voorbereid. Tijdens een uitgebreide site visit doorlopen we samen met de opdrachtgever de site. Zo gebeurde ook bij het be-MINE PIT project. Marc Heylen: “Tijdens een voorbereidend bezoek bekijken we samen met de opdrachtgever wat hij juist nodig heeft, en ook wat niet. In dit project hebben we bijvoorbeeld geadviseerd om ook de kelders mee in beeld te brengen.”

De winst van 3D laserscanning voor het be-MINE PIT project

Voor dit project leverden we concreet een puntenwolk, 2D plannen en een 3D Revit op. Met deze software wordt multidisciplinair samenwerken in één centraal 3D model mogelijk. We voorzagen onze klant ook van TruView, een online viewer waarmee puntenwolkgegevens op een eenvoudige manier met iedereen worden gedeeld.

Deze manier van werken ondersteunt het voortschrijdend inzicht bij de betrokken partijen. Hierdoor ontstaan in een vroeg stadium van het project interessante denkoefeningen over bijvoorbeeld het onderbrengen van de technieken in functie van de beleving in het museum en de (rolstoel) toegankelijkheid. Op de site werden hierdoor ook verschillende veiligheidsproblemen en stabiliteitsproblemen in bijvoorbeeld de losvloer geïdentificeerd.

Deze nieuwe inzichten resulteren in bijkomend scanning- en tekenwerk. We kunnen hierin snel schakelen. Als bouwpartner is onze missie: vanuit onze opgebouwde expertise meedenken en het project samen realiseren op een efficiënte, positieve en constructieve manier.

Een vraag over de mogelijkheden van een 3D scan voor jouw project?