Innovatieve 3D laserscanning, hoe 3ES dat doet

Zaken doe je in de eerste plaats met mensen. Hoog tijd om het team van 3ES aan je voor te stellen. In het team draait het allemaal rond de passie voor technologie en rendement en kosteneffectiviteit bij klanten. En ook dromen over uitdagende projecten ontbreekt niet.

“We vertrekken altijd van het doel van de klant en van welke output hij wil ontvangen,” vertelt zaakvoerder van 3ES Marc Heylen. Vandaar dat we persoonlijk overleg met onze klanten zo belangrijk vinden. Maar we focussen op wat de klant echt nodig heeft. Dat leidt tot vereenvoudiging, onbelangrijke details uitwerken, kost tijd en geld. De gemaakte 3D scan of puntenwolk blijft wel altijd het online of offline archief- en referentiebestand, mocht het later in het proces toch nodig blijken om over meer details te beschikken. Wat we echt graag doen, is onze klanten hierin adviseren vanuit de expertise die wij de voorbije jaren hebben opgebouwd.”

Hoe foute maatvoeringen tot het ontstaan van 3ES leidden

Marc Heylen kreeg tijdens zijn loopbaan in de bouwsector en EPB-verslaggeving een punthoofd van de vele foute maatvoeringen. Tot daar op een beurs in Duitsland de aha-erlebnis was: met 3D laserscanning technologie kon de bouwsector en industrie de faalkosten van verkeerde maatvoering drastisch reduceren. Marc: “Door de 3D laserscanning technologische meetoplossing vergeten we ook geen enkele ‘maat’ te nemen.” In 2014 ziet 3ES het licht. Een diep geloof in de technologie met haar ontelbare mogelijkheden, veel goesting en in het begin, gehuurde scanners en een Google Ads budget van € 5, zo start het 3ES verhaal. Al snel blijkt de inschatting de juiste, en de eerste klanten kloppen aan.

Vandaag ondersteunt 3ES bouwbedrijven, architecten en projectontwikkelaars en ook industriële bedrijven en bijvoorbeeld scholengroepen. Het bedrijf voerde ook heel wat tot de verbeelding sprekende meetprojecten uit. Zo was er de opmeting van de premetro Opera & Groenplaats in Antwerpen, de Basiliek van Tongeren, het Rommelaere Instituut te Gent, de Belliardtunnel te Brussel, Brouwerij van Hoegaarden en het Museum Mayer van den Bergh. En iets verder van huis, de kathedraal van Saigon en de Franse kastelen Château de la Salle (Macon) en Château de Thoisy-la-Berchère. In totaal voerde 3ES meer dan 1.100 projecten uit.

Meer klanten = meer werk = Together We Achieve More

Tijd om het team voor te stellen dat zijn schouders onder de 3ES-missie zet. Elk teamlid heeft een eigen expertise en passie, zodat de klanten op een 360 graden dienstverlening kunnen rekenen. Gerard Huybrechts vervoegde 3ES als eerste. Deze 3D laserscanning specialist zet dagelijks zijn ruime ervaring als projectleider in en beschikt ook over een uitgesproken feeling voor de commerciële kant van het bedrijf. Collega Catherine Van Riemen heeft een achtergrond in de informatica en met een carrièrewissel naar bouwkundig tekenaar kan ze vanuit deze expertise toegevoegde waarde bieden bij architecten. Technology eet ze ‘for breakfast’ en als BIM-manager staat ze met beide voeten in de toekomst.

Eva Convents is de nieuwste aanwinst van het team. Zij brengt al haar kennis over landmeetkunde mee en staat in voor de opmetingen. Collega Geert Surinx houdt als ervaren project assistent alle planningsballen in de lucht. Voor de administratieve en marketing ondersteuning rekent 3ES op de collega’s digitale nomaden en VA’s. En last but not least is er natuurlijk ook de tekencrew en projectleiders. Met 15 voltijdse equivalenten kan 3ES ook dringende en grote projecten tot een goed einde brengen.

Toekomstplannen

Welke plannen heeft Marc en zijn team voor de nabije toekomst? Marc: “Met 3ES willen we nog meer toegevoegde waarde brengen binnen de mogelijkheden die BIM biedt. Daar gaan we stevig in investeren.” En waar droomt het team nog van? “Op ons lijstje staat de Bourla Schouwburg opmeten, of het gebouw van het federaal parlement en het Koninklijk Paleis. Of wat verder van huis, het kasteel van Walzin of Vaticaanstad. De Sagrada Familia in Barcelona lijkt ons ook een mooie uitdaging! Elk project is anders. In dat maatwerk kunnen we onze passies helemaal kwijt, besluit Marc.”