Projectontwikkeling en 3D-plan: voordelen en mogelijkheden 

Een interview met Katrien Van Moer

Van een vervallen kloostergebouw een duurzame woonomgeving maken. Katrien Van Moer van Verelst Projectontwikkeling staat in Denderleeuw voor een mooie uitdaging. Ze werkte voor het eerst samen met 3ES voor het opmeten en het 3D plan van het gebouw.

Projectontwikkelaar Katrien Van Moer zit aan het roer, van de eerste gesprekken met de kerkfabriek en gemeente tot en met de oplevering. Katrien: “We zetten als bouwheer heel wat stappen verspreid over enkele jaren. Een resem stakeholders is betrokken. Het belang van een goede opmeting van de bestaande toestand mag daarom niet onderschat worden. Anders werken de partijen met verschillende plannen en gebruiken ze enkel puntmetingen. Nu hebben we één nauwkeurige bron tot op de centimeter juist waar iedereen mee werkt. De uitdaging aan deze ontwikkeling is dat het om een beschermd dorpsgezicht gaat met een sterk verouderd gebouw waarin grondige ingrepen zijn gebeurd. Het is een echt ‘doolhof’ geworden.”

Belang van goed opmeten van de bestaande toestand

Marc Heylen, zaakvoerder 3ES: “We werkten al eerder samen met een andere divisie van Verelst. Deze keer leverden we een gedetailleerd 3D ArchiCAD model op. We deden een volledige opmeting van de site, inclusief buitenruimte, kelder en zolder. 3ES heeft de voorbije jaren veel ervaring opgebouwd met ArchiCAD.

De detailleringsgraad in de tekeningen verschilt. De gebouwen die afgebroken worden, tekenden we bijvoorbeeld minder gedetailleerd uit. Deze plannen zijn wel belangrijk voor het bouwteam om de bouwaanvraag te vervolledigen en als basis voor het sloopopvolgingsplan. De te renoveren gebouwen werkten we gedetailleerder uit, bijvoorbeeld de bakstenen bogen boven de ramen. Aangezien de site een beschermd dorpsgezicht is, is die mate van detail belangrijk. Dit soort requirements spreken we goed door met de klant, om een zo efficiënt mogelijk model uit te werken.

De basis van dit alles, de puntenwolk, de as built situatie, archiveren we bij 3ES. Mocht er verder in het project blijken dat er bijkomend tekenwerk nodig is, dan kan dat.”

Succesvolle samenwerking 

Katrien: “We maakten kennis met 3ES via het internet, en ze hadden al eerder samengewerkt met een van onze andere divisies. Zowel de technische specificaties als de prijs overtuigden ons om voor 3ES te kiezen. En de samenwerking voldeed helemaal aan onze verwachtingen. De metingen werden op de afgesproken data uitgevoerd, net zoals de oplevering van het model. Het is een werkbaar model in de juiste software. Het volledige bouwteam is tevreden met het 3D plan.”

Next step? BIM?

Katrien besliste recent om BIM in te schakelen voor dit project. 3ES leverde het 3D model nu op zonder conventies. Marc: “We kunnen een 3D model perfect BIM ready aanleveren. We maken dan eerst afspraken met de projectontwikkelaar en architect over de opbouw van het model, de vereisten en de protocollen. Het is de perfecte basis voor het verder plannen, bewaken en in een latere fase zelfs beheren van de gebouwde omgeving.”

Ook eens praten over de mogelijkheden van 3D scanning en BIM bij projectontwikkeling?